Tripylonin tutkijoiden kirjoittamia ja toimittamia kirjoja

Jorma Julkunen: Mikkelin Palloilijat 90 vuotta, Muutoksen tuulet 1950‒1970, osa 1 Kaunoluistelua, lentopalloa (242 sivua, 158 kuvaa).

Keväällä 2020 tuli kuluneeksi 60 vuotta, kun MP:n kaunoluistelukoulun kasvatit voittivat ensimmäisen Suomen mestaruuden. Mikkeliläiset hallitsivat lajia 1960-luvun ensimmäisen puoliskon niin selvästi, että Helsingin lehdissä SM-kisoista puhuttiin kilpailuina Mikkeli vastaan muu Suomi.

Jorma Julkusen Mikkelin Palloilijat 90 vuotta, Muutoksen tuulet 1950‒1970, osa 1 Kaunoluistelua, lentopalloa kertoo seikkaperäisesti maakunnan luistelutoiminnan varhaisvuosista, Mikkelin jääprinsessojen noususta kansallisen eliittiin ja aktiiviuran jälkeisistä urasiirtymistä, joissa huippu-urheilijuus ja rakkaus taitoluisteluun tulevat vahvasti esiin.

Kirjan hinta on 28 euroa. Postitse lähetettäessä hintaan lisätään käsittelykuluja 9 euroa.

Lisätiedot ja tilaukset info@tripylon.fi.

Jorma Julkunen: Mikkeli-kiekko paitsiosta parrasvaloihin. Kaikki alkoi Ilmariselta – 1. Erä 1955–1960.

  • Tripylon 2016.

Jääkiekko rantautui Mikkeliin 1950-luvun puolivälissä. Ensimmäinen virallinen ottelu pelattiin 24. tammikuuta 1956, kun MP ja Pallo-Kissat kohtasivat Ilmarisenkadun upouudessa kaukalossa. Jääkiekko on osa kansallista kulttuuriamme. Suosituimman urheilulajimme nousukiidossa näkee vain nykyhetken. Tämä kirja pysäyttää nykyhetken ja katsoo peruutuspeiliin: ketkä nostivat jääkiekon jalka- ja jääpallokaupungissa valtalajien rinnalle ja aloittivat samalla Mikkeli-kiekon matkan jääkiekon eliittiin.

Lisätiedot ja tilaukset info@tripylon.fi.

Jutta Julkunen: Valonsynnytyslaitoksesta kiertotalouden pioneeriksi. Etelä-Savon Energia Oy 120 vuotta. Mikkeli 2020.

Sähkövalot syttyvät Mikkelin kaupungissa ensimmäistä kertaa lokakuun 23. päivänä vuonna 1901. Siitä lähtien Etelä-Savon Energia on tuottanut kaupunkilaisille valoa ja lämpöä. Jutta Julkusen kirjoittama Etelä-Savon Energia Oy:n historia kuvaa paitsi eteläsavolaisen energiantuotannon kehitystä, myös ESE:n osaa kaupunkilaisten jokapäiväisessä elämässä.

Lisätiedot info@tripylon.fi.

Jutta Julkunen: Sadan vuoden liike. Tanhuvaaran urheiluopisto 1917–2017.

Naisten perustama Tanhuvaaran urheiluopisto tarjosi naisille voimaa, virkeyttä ja sisaruutta vastaitsenäistyneen Suomen tasavallan nuoruusvuosina. Jutta Julkunen kuvaa Tanhuvaaran satavuotisen historian kautta liikunnallisen ihmisihanteen muutoksia ja opiston suhdetta toimintaympäristöönsä niin Viipurissa kuin Savonlinnassakin.

Lisätiedot info@tripylon.fi.

Jutta Julkunen: Kohtaamisia. Mikkelin seudun historialliset yhteydet Venäjään. Teoksessa Jutta Julkunen – Maarit Knuuttila: Dostojevskin anoppi ja savustettu hanhi.

  • Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma-hanke/Mikkelin kaupunki 2013,75 s., ISBN 978-952-5691-30-6 (nid), ISBN 978-952-5691-31-3 (epaper).

Filosofian maisteri Jutta Julkunen kartoittaa Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelman julkaisussa mikkeliläisten ja eteläsavolaisten kohtaamisia Venäjän ja venäläisen kulttuurin kanssa kautta historian.

Kirjan voi lukea e-kirjana täällä.

Porrassalmi. Etelä-Savon kulttuurin vuosikirja I-X

Porrassalmi-vuosikirja esittelee Etelä-Savossa tehtyä tai Etelä-Savoon liittyvää tutkimusta, tiedettä ja taidetta sekä vuoden mielenkiintoisimmat väitöskirjat. Tripylonin tutkimusjohtaja Jorma Julkunen on kirjaidean isä yhdessä dosentti Osmo Pekosen kanssa.

Lisätietoja kirjasta saa Porrassalmi ry:ltä osoitteesta porrassalmi@hotmail.com tai Jalkaväkimuseosta, jalkavakimuseo@jalkavakimuseo.fi.

Lisätiedot info@tripylon.fi.

Jorma Julkunen: Rahasto maakuntaa rakentamassa.

Neljäkymmentä vuotta Päijät-Hämeen rahaston apurahoja tieteelle ja taiteelle 1972–2011. 2012.

Kirjan voi lukea täällä.

Jutta Julkunen: Sivistyksen etulinjassa. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto 1961–2011. 2011.

Kirjan voi lukea e-kirjana täällä.

Jorma Julkunen: Sulo Strömbergin matkassa itärajalla. Rajahakkauksia neljältä vuosisadalta. Toimittanut Pirjo Julkunen.

  • Tripylon 2011, 137 s., sid., ISBN 978-952-92-9167-0.

Kerimäkeläinen Sulo Strömberg on kiveen hakatun historian tuntija. Tripylonin tutkimusjohtajan, filosofian tohtori Jorma Julkusen kirjoittama teos tarjoaa kaikille rajahistoriasta kiinnostuneille neljän vuosisadan pituisen aikamatkan itärajan rajamerkeille.

Hinta 25 euroa (sis. alv.) Postitse lähetettäviin tilauksiin lisätään postituskulujen hinta.

Lisätiedot ja tilaukset info@tripylon.fi.

Sulo Strömberg: Kerimäen ja Savonrannan kyliä kiertämässä. Tarinoita Paasveen pirusta ja pohuista. Toimittaneet Pirjo Julkunen ja Verna Julkunen.

  • Tripylon 2006, 106 s., nid., ISBN 952-92-0751-4.

Tässä kirjassa lukija viedään itäisen Savon raja-alueen kertomusperinteen ytimeen. Jutunkertojien, perinnettä kantavien tietomiesten ja –naisten tarinoissa elävät Paasveen kuuluisa piru ja pohut eli tietäjämummot ja -ukot. Paasveen piru on outo valoilmiö, nopeasti liikkuva kirkas valopallo, jonka lukuisat savonrantalaiset ovat kolmen vuosisadan kuluessa nähneet.

Kirja perustuu Sulo Strömbergin Kerimäellä ja Savonrannassa tekemiin tuhansiin haastatteluihin, jotka Pirjo ja Verna Julkunen ovat toimittaneet.

Painos myyty loppu.